Zdravnik odgovarja

Krvavitev v glavo

Mož ima težko obliko hemofilije A. Z leti so njegove krvavitve nekoliko ponehale, tako da sedaj živimo bolj mirno, kar se tiče hemofilije. Vedno sem se bala raznih poškodb, najbolj pa seveda poškodb glave, saj vem, da lahko pride do možganske krvavitve. Verjetno je to eden izmed hujših zapletov, ki se lahko zgodi hemofiliku. Ker pa sem tudi babica zelo živahnemu vnučku, ki je tudi hemofilik in se je pravkar začel plaziti vse naokrog, me skrbi, da se ne bi kam udaril z glavo.
Zelo rada bi videla, da v vašem glasilu razložite čim več v zvezi z možgansko krvavitvijo: kako lahko pride do možganske krvavitve, kakšni so simptomi (pri otroku in odraslih, če so razlike), kako ukrepati pri otroku in kako pri odraslem, da ne bo prepozno.

Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni, Jasna Koritnik.


 
Krvavitev v glavo

1. Krvavitev v glavo
Krvavitev v glavo ali intrakranialna oz. znotrajlobanjska krvavitev pri osebi s hemofilijo in sorodno motnjo strjevanja krvi, kot je von Willebrandova bolezen, je življenjsko ogrožujoče nujno stanje, ki zahteva odločno ukrepanje. O tej krvavitvi je dobro vedeti nekaj več.
Pred letom 1982 je bila krvavitev v glavo večinoma opisana v otroškem obdobju in to v 40 do 65% v povezavi s poškodbo.
Toda v analizi velikega števila krvavitev v glavo pri hemofilikih v letih 1995 do 1998 so ugotovili, da se ta krvavitev pojavlja dejansko dvakrat pogosteje, kot je bilo opisano dotlej, da je pri okuženih z virusom HIV več kot 2-krat pogostejša kot pri neokuženih, da narašča število bolnikov s to krvavitvijo, starih prek 20 let, in da skoraj v 80% ni povezana s poškodbo. Vzroka spontani krvavitvi v glavo pri bolnikih, okuženih s HIV, niso odkrili, vendar pa niso analizirali števila trombocitov, ki se lahko zniža pri teh bolnikih tudi na manj kot 50 ×109 /l. Odkrili so tudi sorazmerno velik del hemofilikov z lahko obliko hemofilije A, ki so imeli to krvavitev. To bi bilo lahko povezano s pogostim uživanjem zdravil, ki motijo delovanje trombocitov, kot so npr. nesteroidna protivnetna zdravila (npr. Aspirin) za zdravljenje bolečine in proti zvišani temperaturi.
Pred obdobjem 80. do 90. let prejšnjega stoletja, tj. pred obdobjem, ko so se pojavile HIV okužbe pri hemofilikih je bila krvavitev v glavo najpogostejši vzrok smrti hemofilika. Danes s pravočasnim dajanjem ustreznega odmerka koncentrata faktorja VIII oz. IX lahko krvavitev v glavo po poškodbi preprečimo oziroma krvavitev v glavo z dovolj dolgim dajanjem povsem pozdravimo.


2. Kako ravnati pri poškodbi glave (hud udarec v glavo ali z glavo)?

2.1. Ko pride do poškodbe glave, je potrebno oceniti način poškodbe in verjetnost, da je poškodba take vrste, da lahko pripelje do krvavitve. Običajno, razen ob težki poškodbi, se znaki krvavitve v začetku še ne izrazijo. Zato je zelo pomembno, da hemofilik po pomembni poškodbi glave (npr. hud udarec v ali z glavo) prejme ustrezno nadomestno zdravljenje, to je enkratni dvig FVIII/IX na 0,60 E/ml (60%) takoj ali najkasneje v šestih urah po poškodbi.

2.1.1. V primeru lažje poškodbe in kadar bolnik nima nobenih težav, nadaljnje zdravljenje in preiskave niso potrebne, kar mora presoditi izkušeni zdravnik. Zato je nujno, da bolnik s hemofilijo ali sorodno motnjo strjevanja krvi povpraša (svojega) odgovornega hematologa, ali potrebuje dodatno zdravljenje in ali so potrebne kakšne nadaljnje preiskave.

2.1.2. Če pa ima bolnik težave, tj. bruha ali ima glavobol, znake spremenjene zavesti oziroma žariščne nevrološke znake (npr. motnje vida, spremenjeno obrazno mimiko, slabšo gibljivost udov …), je potrebno nadomestno zdravljenje za vzdrževanje FVIII/IX nad 50 % nadaljevati. Nujno je potrebno računalniško tomografsko slikanje glave (CT).

2.1.2.1. Če CT ne prikaže krvavitve, se vzdržuje F VIII/IX nad 50 %, dokler težave ne minejo. CT se ponovi le, če težave ne popustijo oziroma se okrepijo.

2.1.2.2. V primeru, da je krvavitev v glavo dokazana s CT, se F VIII/IX vzdržuje nad 50 % praviloma v nepretrgani infuziji 14 dni, potreben pa je tudi posvet z nevrokirurgom glede morebitnega kirurškega posega.

3. Kako ravnati pri hudem udarcu v glavo ali z glavo, če ima hemofilik samozdravljenje na domu?
V primeru poškodbe, ki bi lahko povzročila krvavitev v glavo, si mora bolnik doma takoj dati odmerek F VIII/IX, ki dvigne F VIII/IX na najmanj 0,60E/ml oz. 60%.
Po prejemu koncentrata F VIII/IX pa mora vzpostaviti stik z odgovornim hematologom oz. Centrom za hemofilijo v Ljubljani na hematoonkološkem oddelku Pediatrične klinikie oz. na hematološkem oddelku Internih klinik KC v Ljubljani.
Če ne dobi telefonske povezave v 2 urah ali da je poškodba zelo težka, pa mora priti čimpreje v KC, v službo za nujno pomoč oz. za poškodbe, kjer mora vztrajati, da je potrebna takojšnja povezava ali s hematoonkološkim oddelkom Pediatrične klinike oz. hematološkim oddelkom Internih klinik KC v Ljubljani.

4. Kako ravnati pri hudem udarcu v glavo ali z glavo, če se hemofilik zdravi profilaktično (npr. injekcije FVIII/IX 3-krat tedensko)?
V primeru, da se pomembna poškodba glave pripeti po prejemu nadomestnega zdravljenja, naj hemofilik takoj dobi dodatni odmerek (otrok približno 50 E/kg, odrasla oseba pa približno 30 E/kg telesne teže). Vedno odmerek enot F VIII/IX zaokrožimo navzgor.
Če je minilo že več kot 4 ure po prejemu preventivnega odmerka F VIII/IX, pa postopamo tako, kot je razloženo pri točki 3, to pomeni običajni odmerek in telefonska povezava z odgovornim hematologom oz. prihod v nujno službo.
 
Majda Benedik Dolničar, dr. med.

Prijava na e-obvestila

Prijavite se na e-novice in prejemali boste uporabne in koristne informacije o hemofiliji, novostih, in posebnih dogodkih.
zapri Na spletnih straneh dhs.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.