Zdravnik odgovarja

Epistaksa (krvavitev iz nosu)

Imel sem zelo hudo krvavitev iz nosu, kakršne do sedaj še nisem imel. Začelo se je okrog 7.00 zjutraj, brez kakršnega koli razloga (nisem se niti useknil, niti udaril …). Ni začelo kapljati, ampak se je dobesedno vlilo. Človek upa, da bo krvavitev ponehala, zato si zatiska nos, vzel sem peno in si jo potisnil v nos, vendar se je takoj premočila. Vzel sem eno tableto cyclokaprona. Kri je začela teči še iz druge nosnice in preko nosne votline v grlo. Šel sem v kopalnico in stal nad straniščno školjko, kri se je pa kar vlivala. Po kakšni uri sem obupal, da se bo kri ustavila, začelo se mi je tudi vrteti in zmanjkovati tal pod nogami, zato je žena telefonirala na Reševalno postajo, da bi dobil prevoz, ker nisem mogel več sam stati. Žena pa me je morala podpirati, zato ni mogla voziti.
Odgovorili so, da naj ustavim krvavitev, potem naj me pa pripelje. Nekaj časa je trajalo, da sva našla drug prevoz, tako da sem uspel priti na polikliniko okrog 9.30. Na hodniku sem se onesvestil, tako da me je žena z vozičkom odpeljala v hematološko ambulanto. Kri je še vedno lila… No, vse se je navsezadnje dobro izteklo. Še sem živ. Ker se kaj takega lahko zgodi tudi drugim, predlagam, da vodstvo Društva poprosi izkušenega zdravnika za natančna navodila. S tem se bomo vsi naučili novega poglavja iz naše nikoli končane knjige Živeti s hemofilijo.

 
Vas pozdravlja Vaš član Alfonz
Dragi Alfonz!
Čeprav se še nisva srečala na najinem trimčkanju po bolnicah in ambulantah, sem Tvojega pisma vesel, ker bomo z njim začeli našo novo rubriko. Kot Tvoj sotrpin, bi jo ob takšni krvavitvi na kakršen koli način, ker si Ljubljančan, kar s taksijem mahnil na URGENCO, saj huda zunanja krvavitev za vse ljudi, tudi za hemofilike, terja hitro ukrepanje. Na urgenci pa so vajeni nesreč. Drugič torej ne išči specialističnih ambulant, kjer izvajajo kontrolne preglede, ampak z IZKAZNICO HEMOFILIKA v roki pohiti na URGENTNI BLOK. Kapljanje krvi iz nosu Ti bo odpiralo vrata, zdravniku pa boš pomolil izkaznico z navodili. Predsednica strokovnega sveta, prim. dr. Majda Benedik Dolničar, specialistka pediatrinja hematoonkologinja in vodja centra RS za hemofilijo, pa je medicinsko osvetlila vprašanje krvavitve iz nosu ali epistakse takole. Zahvaljujemo se ji za izčrpni prikaz ustreznih ukrepov. Ti pa se čimprej včlani v naše Društvo!
 
Jože Faganel
EPISTAKSA
Krvavitev iz nosne sluznice se običajno ustavi, če oseba, ki ima to krvavitev sede nagne glavo navspred (s tem se prepreči požiranje krvi). Istočasno pa moramo vsaj 20 minut čvrsto pritiskati na zgornji del mesnatega dela krvaveče nosnice. Ta postopek je še bolj učinkovit, če se v krvavečo nosnico namesti primerno velik poseben tampon npr. želatino Marbagelan (proizvajalec Behring) ali resorpcijski hemostatik Surgicel (proizvajalec Johnson Johnson Intl) in se nato čvrsto pritiska vsaj 20 minut s pomočjo vatiranega tampona, ki se ga namesti na zunanjo stran zgornjega dela mesnatega predela nosnice. Marbagelan oziroma Surgicel se lahko pusti na mestu delovanja, ker se sama razgradita ali pa izpadeta. Če se pri bolniku krvavitve iz nosne sluznice ponavljajo, je prav, da ima bolnik te posebne tampone doma. Prejme jih v Centru za hemofilijo Slovenije, v hematološki ambulanti Interne oziroma Pediatrične klinike.
Vsekakor pa moramo pri bolniku s hemofilijo ob ponavljajočih se krvavitvah iz nosne sluznice iskati vzrok, ker to ni značilna krvavitev za to bolezen. Lahko so v sami sluznici nosu razširjene žilice. To lahko ugotovi zdravnik specialist otorinolaringolog s pregledom in nato te razširjene žilice zapre z elektrokoagulacijo. Redko pa je istočasno prisotna še motnja prve faze strjevanja krvi, to je vonWillebrandova bolezen, za katero so značilne spontane krvavitve iz sluznic. Sicer pa te krvavitve pri hemofiliji povzročajo vnetja nosne sluznice in poškodbe.
Če z zgoraj opisanimi postopki ne uspemo zaustaviti krvavitve, pa mora oseba z znano motnjo strjevanja krvi prejeti nadomestno zdravljenje, to je koncentrat manjkajočega faktorja strjevanja krvi. Zadostuje že dvig koncentracije faktorja VIII ali IX na 0,15 E/ml oziroma na 15%. V primeru obilne krvavitve iz nosne sluznice bolnik prejme še traneksamično kislino (Cyklokapron tvrdke Pharmacia & Upjohn) v obliki intravenskega dajanja ali v obliki tablet približno 7 do 10 dni, to je do pričakovanega zaceljenja rane. To zdravilo preprečuje prehitro razgradnjo stvorjenega fibrinskega strdka krvi in ga zato imenujemo antifibrinolitik.
Pri osebi z neznano motnjo strjevanja krvi ali če nimamo na voljo ustreznega koncentrata, oziroma da ni poznanega učinkovitega zdravila npr. pri prirojeni motnji delovanja trombocitov, to je krvnih ploščic, lahko specialist za ušesa, nos in grlo, otorinolaringolog, namesti na mesto krvavitve poseben tampon Merocell, ki ga je potrebno nujno odstraniti po 5 dneh.
Zavedati se moramo, da lahko dolgotrajnejša krvavitev iz večje površine nosne sluznice povzroči veliko izgubo krvi. Vsekovanje, pihanje in napenjanje pa krvavitev še pospešijo. Požiranje večje količine krvi povzroča slabost, bruhanje in črno, t.i. katranasto blato.
Ob dolgotrajnejši stalni obilni krvavitvi preko sluznice pride do precejšnje izgube volumna krvi, do znižanja krvnega pritiska, porasta pulza in splošne oslabelosti. V takem primeru mora bolnik ležati z dvignjenimi nogami. V zdravstveni ustanovi je potrebno preveriti koncentracijo hemoglobina, to je krvnega barvila in v primeru izredno znižanih vrednosti in porušenega ravnotežja organizma, bolnik prejme koncentrat rdečih krvnih celic, to je eritrocitov. V primeru pa, da vrednosti niso izrazito znižane in da je bolnik še v ravnotežju, mora prejemati železo v obliki tablet vsaj mesec dni, oziroma dolžina jemanja tega zdravila mora biti prilagojena padcu koncentracije hemoglobina. Slabokrvnost, to je znižanje koncentracije hemoglobina, se pojavi tudi, če se krvavitev iz nosne sluznice večkrat ponavlja.
Prim. dr. Majda Benedik Dolničar

Prijava na e-obvestila

Prijavite se na e-novice in prejemali boste uporabne in koristne informacije o hemofiliji, novostih, in posebnih dogodkih.
zapri Na spletnih straneh dhs.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.