Zdravnik odgovarja

Darovanje krvi

Med ljudmi, ki poznajo osebe z motnjo krvi, jih mnogo želi darovati kri. Zanima nas, ali obstajajo kakšne omejitve za sorodnike hemofilikov, žene, prijateljice – partnerke, odrasle otroke, starše, strice, tete…
Glede prirojenih motenj strjevanja krvi veljajo pri izboru krvodajalcev za dajanje krvi naslednje zahteve:

Osebe s prirojenimi motnjami strjevanja ne morejo biti krvodajalci.

Sorodniki bolnikov s prirojenimi motnami strjevanja krvi so lahko prenašalci bolezni.
Dedne motnje strjevanja krvi seveda ni mogoče prenesti s krvjo, vendar je lahko pri njih prisotna blaga motnja strjevanja krvi, kar lahko poveča možnost krvavitve pri dajanju krvi. V plazmi takšnih oseb je koncentracija faktorjev strjevanja krvi lahko zmanjšana, kar ima za posledico zmanjšano terapevtsko učinkovitost njihove plazme. Zato dajanja krvi pri prenašalcih takšnih bolezni odsvetujemo oziroma je potreben pregled in presoja specialista transfuzijske medicine.

Ostali sorodniki, ki niso prenašalci bolezni, in skrbniki, lahko darujejo kri, če izpolnjujejo druga merila za dajanje krvi. (glej stran 15 v Koncentratu št. 28 oziroma na spletnih straneh Zavoda za transfuzijsko medicino)

Stalni spolni partnerji oseb z motnjami strjevanja krvi ne morejo darovati krvi. Druge osebe, ki so imele spolni odnos z osebo z motnjami strjevanja krvi, lahko darujejo kri 12 mesecev po zadnjem spolnem odnosu.
 
Mag. Dragoslav Domanovič, dr.med.

Prijava na e-obvestila

Prijavite se na e-novice in prejemali boste uporabne in koristne informacije o hemofiliji, novostih, in posebnih dogodkih.
zapri Na spletnih straneh dhs.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.