Poročilo o občnem zboru in izidu volitev

feb 9, 2021
Berite dalje

Cepljenje proti CoVid-19 za hematološke bolnike

jan 14, 2021
Prof. dr. Samo Zver, dr. med. pošilja dopis namenjen osebnim zdravnikom hemofilikov in ostalih oseb s hematološkimi težavami.
Berite dalje

OBVESTILO

maj 20, 2019
OBVESTILO

1. Vsi programi DHS se od ustanovitve  leta 1980 izvajajo za vse osebe z motnjo strjevanja krvi, če zanje zaprosijo, po veljavnih društvenih pravilnikih. Torej prejemajo npr, štipendije, povračilo za bencin, rekreacijo v domačem okolju, socialno pomoč vse osebe z motnjo strjevanj krvi, ne glede na članstvo v DHS. Torej prejemajo denarna povračila tudi nečlani.


2. Obrazec za obnovitev starih pristopnih izjav, usklajen z novimi evropskimi predpisi o varovanju podatkov (ZVOP-2 in evropska uredba GDPR), so prejeli vsi, za katere hrani arhiv DHS  veljavno podpisano pristopno izjavo. Ustrezno opremljen dopis je bil po sklepu Izvršnega odbor z dne  26. aprila 2019, odposlan 13.  maja 2019 z rokom 8 dni za vrnitev.
 
3. Register hemofilikov, uradna zbirka zdravstvenih podatkov UL RS  št. 65/00, 47/15 in 31/18, priloga zap. št. (IVZ 33),  ne vključuje podatka o članstvu v DHS in se v nobenem primeru ne uporablja za  dejavnosti DHS. Sprejeti so vsi tehnični ukrepi za varovanje podatkov in uradne izjave pooblaščenih oseb.
 
4. Na osnovi seznama prisotnih na dogodkih DHS pa izhaja zaskrbljujoče dejstvo, da se srečanj v dobršni meri ne udeležujejo niti prejemniki sredstev. Zato je bilo potrebno jasno preveriti voljo posameznikov o izrecni pripadnosti DHS, čigar ugled so dolžni kot člani varovati v skladu s pravili.
 
5. Nova zakonodaja pa nalaga pravnim osebam, da dokumentacijo in rabo osebnih podatkov uskladijo s predpisi. Tudi posebni interes oseb z motnjo strjevanja krvi je in ostaja varovanje podatkov o bolezni zunaj zdravstvene obravnave. Vsi državljani pa imamo pravico odkloniti posredovanje osebnih podatkov, razen z zakonom pooblaščenim osebam. V ta namen je izvršni odbor pošiljal dopise o obnovitvi pristopnih izjav.
 
6. Enako velja tudi za uporabo naslovov elektronske pošte, za katero mora lastnik določiti, kdo jo sme uporabljati. Uporaba e-naslovov brez privolitve je nezakonita.
 
Obvestilo objavljeno na internetni strani DHS dne 21. maja.
 
 
Igor Tušar, podpredsednik DHS l.r.
 
 
V Ljubljani,  20. 05. 2019

Prijava na e-obvestila

Prijavite se na e-novice in prejemali boste uporabne in koristne informacije o hemofiliji, novostih, in posebnih dogodkih.
zapri Na spletnih straneh dhs.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.