Obvestilo prof. dr. Sama Zvera

jul 23, 2021
Iz kliničnega oddelka za hematologijo sporočajo, da je potrebno upoštevati navodila iz obvestila. Ob povečanem številu Covid primerov v družbi, je zelo pomembno oddelek ohraniti varen.

V priponki je obvestilo in pa drirektne številke hematologov.
Berite dalje

Nordijska hoja

jun 24, 2021
Hvala lepa za izkazan interes glede nordijske hoje.

Žal nam jo je še pred začetkom vadbe malo zagodla bolezen inštruktorja, zdaj pa smo že v času letnih dopustov, kar tudi onemogoča strnjene termine namenjene pravi tehniki hoje. Zato smo primorani začetek izvajanja vadbe prestaviti na konec avgusta. O novem terminu začetka boste obveščeni preko spletne strani v sredini meseca avgusta 2021.

Se opravičujemo za nevšečnosti, ampak trenutni časi so resnično nepredvidljivi.

Ostanite zdravi in preživite lepe počitniške dni!
Berite dalje

Nordijska hoja

maj 30, 2021
Pozdravljeni!

Zaradi vseh koristi nordijske hoje vam pri Društvu hemofilikov Slovenije z mesecem junijem
2021 ponujamo možnost vadbe nordijske hoje na prostem. Vadbo bo vodil certificiran učitelj
nordijske hoje Gregor Grad, s stališča zagotavljanja zdravstvene varnosti ob izvajanju same
hoje, pa bo prisotna tudi Petra Dovč, naša fizioterapevtka.
Berite dalje

LETOVANJE OTROK S HEMOFILIJO IN NJIHOVE DRUŽINSKE ČLANE NA DEBELEM RTIČU

jul 19, 2020
Društvo hemofilikov Slovenije je v dneh od 2. do 5. 7. 2020 organiziralo  prvo letovanje otrok s hemofilijo  in njihove družinske člane na Debelem rtiču.  Udeležilo se je 33 članov Društva hemofilikov Slovenije, otrok in staršev. 

Letovanje otrok s hemofilijo in njihovih družinskih članov so omogočili: Novo Nordisk, Pfizer, Roche in Sobi. Iskreno se jim zahvaljujemo.


Program je bil sestavljen iz družabno rekreativnega dela in glavnega sobotnega strokovno dela s predavanji za otroke in njihove družinske člane.


Strokovni del programa je bil zaradi ukrepov iz naslova COVID-19 in navodil NIJZ  direktno predvajan na Facebooku, na Youtube kanalu društva hemofilikov Slovenije pa se nahaja posnetek predavanj. Na žalost zaradi slabe internetne povezave v domu prenos v živo preko Youtube kanala ni bil mogoč.

Otroci so se udeležili v strokovnem delu učnega kroga s predstavitvijo knjižnega junaka hemofilika Hinka, ki ga je upodobil naš član društva Gabriel Vrhovec. Učni krog je vodila dr. Mojca Kralj, diplomirana medicinska sestra, specialna in montessori  pedagoginja, članica društva hemofilikov Slovenije.
https://www.facebook.com/DrustvoHemofilikovSlovenije/videos/578902322805927/Hemofilik Hinko jih je popeljal v raziskovanje sveta knjig o hemofiliji. Otroci so se seznanili s pojavljanje hemofilije skozi zgodovino človeštva. Aktivno so ugotavljali, kdo so  člani Društva hemofilikov Slovenije na fotografijah, pri tem so jim pomagali družinski člani. Hemofilik Hinko jih je popeljal v njihova življenja s hemofilijo. Otroci so aktivno raziskovali človeško telo, možgane in notranje organe. Hitro so ugotovili, kaj imajo vsi skupnega – motnjo v strjevanju krvi. Spoznali so, kako je pomembno poznati svoje telo, biti z njim  nežen in čuteč, ga znati poslušati in spremljati, tako telesno, kot psihično in duhovno, da pravočasno prepoznamo prve znake krvavitve. Poudarek je bil na zdravem življenjskem slogu z ustrezno telesno aktivnostjo, o katerem otroci že veliko vedo.

Sledilo je predavanje za starše. Tomaž Prelog, zdravnik iz Kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike je predstavil sodobne pristope zdravljenja otrok s hemofilijo A. Petra Dovč, fizioterapevtka iz Ortopedske klinike Kliničnega centra Ljubljana je predstavila pomen fizioterapije pri osebah s hemofilijo. 
https://www.facebook.com/DrustvoHemofilikovSlovenije/videos/1346984068820482/Karla Rener, zdravnica iz Kliničnega oddelka za hematologijo interne klinike Kliničnega centra je predstavila Zdravljenje hemofilije v prihodnosti.
https://www.facebook.com/DrustvoHemofilikovSlovenije/videos/676662083203669/Starši in otroci so aktivno sodelovali z vprašanji in dilemami. Hvala predavateljem za izčrpna predavanja in odgovore na vprašanja. Čestitamo vsem otrokom, ki so tako dobro sledili tudi predavanjem za odrasle, ki so jih imeli omenjeni strokovnjaki na področju hemofilije. 

V družabno rekreativnem delu letovanja smo se odpeljali v Piran na voden ogled Akvarija Piran. Otroci so raziskovali podvodni živalski svet slovenske obale.


Vsakodnevno pa smo plavali v bazenih in morju. Na obali debelega rtiča nas je v večernih urah zabavala glasba in voden ples. 

Veseli naju, da sva imela priložnost spoznati najmlajše člane in poslušati  njihove izkušnja  življenja  z motnjami v strjevanju krvi.  Hvala tudi organizatorjem letovanja Janezu Dolinšek, Rajki Bavčar in Tomažu Faganel, ki so prispevali k nastanku programa, tehnični in organizacijski podpori.

Kljub ukrepom zaradi COVID-19 s priporočili NIJZ o varni izpeljavi letovanja , ki smo se jih skrbno držali, smo uspeli uspešno izpeljati  letovanje otrok s hemofilijo in njihove družinske člane na Debelem rtiču. Veselimo se naslednjega srečanja.

Vodiji letovanja:
Mojca Kralj in Aleš Blazetič

Prijava na e-obvestila

Prijavite se na e-novice in prejemali boste uporabne in koristne informacije o hemofiliji, novostih, in posebnih dogodkih.
zapri Na spletnih straneh dhs.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.