Dejavnosti

Individualno programirana rekreacija

Skrbnik programa:Aleš Blazetič
Pri hemofiliji in drugih motnjah strjevanja krvi je za ohranitev uporabnega delovanja gibal in tudi za preprečevanje pogostih ali hujših krvavitev v sklepe zelo koristna modra, a redna telesna vadba. Močno mišičje razbremeni škodljive pritiske na sklepne površine, pri poškodbah pa ublaži (zmanjša) delovanje sil, ki povzroče notranjo krvavitev.

Zato mora vsak z motnjo strjevanja krvi, zlasti pa vsi s srednjo in težko obliko bolezni, redno vzdrževati telesno kondicijo. Podobno kot športniki. Samo cilj je morda drugačen.

Če z redno telesno vadbo zmanjšamo pogostost krvavitev v gibala, smo zelo podobni tistim, ki brez hujše poškodbe (ta lahko doleti vsakogar) ne zakrvavijo. Podobni smo zdravim. To je glavni cilj redne telesne vadbe.

Da bi spodbudili vse hemofilike in druge z motnjami strjevanja krvi, sofinanciramo stroške za izvajanje redne modre telesne vadbe.

Individualno programirana rekreacija je izvajanje vadbe, ki najbolj ustreza posameznikovemu zdravju, stanju gibal, starosti in nagnjenjem: vadba v fitnes studiu, plavanje v pokritem ali odprtem bazenu itd. O telesnih dejavnostih, primernih za osebe z motnjo strjevanja krvi, si lahko veliko preberete v tokratni številki Koncentrata.

DHS bo vrnilo stroške za vadbo v mesečni višini do 41,7 eur ob predložitvi računa ali pogodbe, ki se mora glasiti na naslov: Društvo hemofilikov Slovenije / oz. DHS, Ljubljana, Tavčarjeva 2, davčna številka: 56303319, za konkretno ime: (npr. Franc Papež). Računu ali pogodbi mora biti priloženo dokazilo o številu obiskov bazena ali studia. Izplačila bodo predvidoma opravljena 2x letno.

NE PREZRITE: Subvencioniranje ne velja za uporabo finske, turške ali tajske savne ali za masažo, ker niso koristni za potrebe teh bolezni.

Postopek je podoben kot za program subvencioniranje prevozov. Pravico do povračila stroškov imajo vsi s srednjo in težko obliko hemofilije A ali B in s težko obliko von Willebrandove bolezni.

Skrbnik programa je Aleš Blazetič. Za informacije se odslej obračajte nanj (031 308 707).

Prijava na e-obvestila

Prijavite se na e-novice in prejemali boste uporabne in koristne informacije o hemofiliji, novostih, in posebnih dogodkih.
zapri Na spletnih straneh dhs.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.